Υγεία

Τένις και διατροφή

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση ενός αθλητή είναι η διατροφή του, τόσο σε προπονητικό όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο. Οι διατροφικές οδηγίες για βέλτιστη απόδοση διαφέρουν αναλόγως το άθλημα, ωστόσο παρουσιάζουν κάποια βασικά κοινά χαρακτηριστικά για όλα τα σπορ.
Σε ένα διαλειμματικού τύπου άθλημα όπως είναι το τένις, η διατροφή του αθλητή θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του, παρέχοντάς του θρεπτικά συστατικά, ενέργεια και υγρά, προκειμένου να μεγιστοποιήσει την απόδοσή του.

Πριν τον αγώνα
3-4 ώρες περίπου πριν την προπόνηση ή τον αγώνα θα πρέπει να γίνει ένα γεύμα ικανό να εξασφαλίσει την απαραίτητη ενέργεια στον οργανισμό. Έτσι θα πρέπει να είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, μέτριο σε πρωτεΐνη και χαμηλό σε λιπαρά τα οποία ενδέχεται να δημιουργήσουν στομαχική διάταση και φούσκωμα.

Παραδείγματα αντίστοιχων γευμάτων είναι τα μακαρόνια, το ρύζι ή οι πατάτες με λίγο κοτόπουλο ή γαλοπούλα σε συνδυασμό με φρούτα, λαχανικά ή/και ψωμί.

1-2 ώρες περίπου πριν τον αγώνα θα πρέπει να γίνει ένα σνακ με επαρκή ποσότητα υδατανθράκων και χαμηλό σε λιπαρά, ώστε να είναι εύκολα απορροφήσιμο από τον οργανισμό και να αποδώσει γρήγορα ενέργεια.

Παραδείγματα είναι οι μπάρες δημητριακών, φρούτα όπως η μπανάνα, κράκερς. Και τα δύο αυτά γεύματα θα πρέπει να συνοδεύονται και από επαρκείς ποσότητες υγρών προκειμένου να εξασφαλισθεί η απαραίτητη ενυδάτωση για τον αγώνα.

Τα υγρά μπορούν να καταναλωθούν είτε με τη μορφή νερού, είτε κάποιου αθλητικού ποτού το οποίο περιέχει και υδατάνθρακες.

Μέσα στο προηγούμενο δίωρο μια καλή ποσότητα υγρών είναι περίπου μισό λίτρο, ενώ θα πρέπει να αποφευχθούν ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη καθώς και αλκοολούχα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα
O αθλητής θα πρέπει να διατηρεί καλή ενυδάτωση, αναπληρώνοντας τα χαμένα υγρά, τους ηλεκτρολύτες όπως το νάτριο, καθώς και τα αποθέματα ενέργειας. Έτσι ένα αθλητικό ποτό με υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητο σε ποσότητα περίπου 200-300ml κάθε 15-20 λεπτά.

Μετά τον αγώνα
Αμέσως μετά τον αγώνα πρώτο μέλημα του αθλητή είναι η αναπλήρωση υγρών, ηλεκτρολυτών και γλυκογόνου. Στα πρώτα 30 λεπτά μπορεί να καταναλώσει περίπου μισό λίτρο από ένα αθλητικό ποτό, και να συνεχίσει να καταναλώνει υγρά για τις επόμενες 2 ώρες.

Επίσης θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα και κάποιο σνακ πλούσιο σε άμεσα απορροφήσιμους υδατάνθρακες (π.χ. ζελέ) και αργότερα ένα πλήρες γεύμα που θα συνδυάζει επαρκείς ποσότητες υδατανθράκων και πρωτεϊνών και χαμηλά λιπαρά, όπως για παράδειγμα τα μακαρόνια και το ψωμί σε συνδυασμό με κάποια σαλάτα με κοτόπουλο ή θαλασσινά.

Ανεξαρτήτως όμως της προπόνησης και των αγώνων, ένας αθλητής του τένις θα πρέπει να ακολουθεί καθημερινά ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής με τακτικά γεύματα και ποικιλία τροφίμων, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών του σε ενέργεια και υγρά.

Γεωργούλια Αγγελική
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc